Home / Acties / Acties van gemeenten (op scholen) 2019

Acties van gemeenten (op scholen) 2019

Acties van gemeenten (op scholen) 2019

RBL start creatieve wedstrijd voor de Dag van het Recht Op Leren

Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) Midden-Gelre brengt op 21 maart, de Dag van de Leerplicht, een extra boodschap naar buiten door leerlingen uit te dagen voor een creatieve wedstrijd. De boodschap luidt: ‘alle jongeren hebben recht op onderwijs! Dit jaar willen wij samen met de leerlingen bewust stil staan bij het feit dat dit recht (op leren) niet voor iedereen vanzelfsprekend is. We noemen 21 maart dit jaar dan ook de Dag van het Recht Op Leren’. Door de wedstrijd krijgen leerlingen een beter beeld van hoe het onderwijs in andere landen geregeld is. Uiteindelijk worden alle inzendingen bekeken en door een onafhankelijke jury van professionele kunstenaars beoordeeld. Een wethouder van Onderwijs reikt daarna de prijzen uit aan de winnende klassen. Wil je weten hoe je kan mee doen met de wedstrijd? Via een flyer (klik hier) geeft RBL meer informatie.

Woon je in de regio Arnhem- Nijmegen? Meld je dan nog aan voor de creatieve wedstrijd en lees meer in de flyer. Vragen over de actie? vraag dit dan aan de consulent van het RBL die gekoppeld is aan uw school of neem contact op met Wilma Kevenaar of Merel te Rijdt via 026-3774963.

______________________________________________________________________________________________________________

Animatiefilm en flyers bij de Gemeente Zaandam

Gemeente Zaanstad gaat dit jaar de Dag van de Leerplicht op kaart zetten met een animatiefilmpje en flyers. Het filmpje willen ze richten op de bevolkingsgroep die de Nederlandse taal nog niet helemaal onder de knie hebben. De animatie ingevuld met beeldende plaatjes die de wet en functie van een leerplichtambtenaar duidelijk weergeven. Op 21 maart, de Dag van de Leerplicht, willen ze het animatiefilmpje overhandigen aan de wethouder van Onderwijs. Het filmpje gaan ze verder verspreiden onder de scholen, jeugdteams, sociaal wijkteams en de GGD.

______________________________________________________________________________________________________________

Gemeente Tilburg volop in de voorbereidingen

”Wij zijn al volop bezig met de organisatie van de Dag van de Leerplicht, waarbij we ook een projectleider van Ingrado betrokken hebben. Wij gaan onze scholen en ketenpartners meenemen in de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS). Op basis van de MAS hebben wij het MAS spel ontwikkeld. Aan de hand van actuele casussen gaan de deelnemers in de schoenen van de leerplichtambtenaar staan. Welke stappen zetten we bij de Methodische Aanpak Schoolverzuim? Welke overwegingen maken we? Wie zijn er allemaal bij betrokken? Onze intentie is om de huidige rol van de leerplichtambtenaar volgens de MAS- methode goed te borgen. Het spel is het halen en brengen van informatie. In stap 9 wordt aan de deelnemers gevraagd om uit de schoenen van de leerplichtambtenaar te stappen en vanuit hun eigen rol feedback te geven. Tot slot in de laatste stap, wordt het spel geëvalueerd, zowel de casus als de methode. We halen we tips en tops op om ons werk voor de jongeren nog beter te kunnen doen”.

______________________________________________________________________________________________________________

Gemeente Pijnacker- Nootdorp gestart met het activeren van primair- en voortgezet onderwijs

Voor de dag van de leerplicht zijn alle basisscholen in de gemeente gemaild met de vraag of groep 7/8 meedoet aan een fotowedstrijd met als thema ‘recht op leren’. De leerlingen mogen foto’s insturen waarop te zien is wat voor hen recht op leren betekent. De 18 beste foto’s worden als tentoonstelling twee weken lang getoond in het gemeentehuis met een bericht in de plaatselijke krant en een slagroomtaart voor de winnende foto! Voor de middelbare school in de gemeente organiseren we een interactief theater waarbij dit jaar de klassen van havo 4 uitgenodigd zijn. Acteurs gaan sketches doen in een afgehuurd theater met actuele thema’s zoals social media, onderwijs en studiekeuze, vriendschap, spijbelgedrag etc. waar de zaal bij betrokken wordt. De wethouder komt deze ochtend openen.

Top