Home / Acties / Acties van gemeenten (op scholen) 2018

Acties van gemeenten (op scholen) 2018

Acties van gemeenten (op scholen) 2018

Alberta Schuurs bezoekt Ichthusschool en Piusschool op Dag van de Leerplicht
Wethouder Alberta Schuurs was donderdag 15 maart te gast bij de Ichthusschool in Baambrugge en de Piusschool in Abcoude. De aanleiding voor het bezoek samen met de leerplichtambtenaren was de Dag van de Leerplicht. Deze dag werd stilgestaan bij het recht op onderwijs en het belang van het behalen van een diploma.

Lees het volledige artikel hier


Bevroren remmen en rotkatten bij smoesjesles in Teteringen
Een rondgang langs de kinderen van groep zes, zeven en acht op de Teteringse basisschool de Springplank leverde op de dag van de leerplicht, een indrukwekkende collectie smoesjes op.

De kat had mijn band lek gekrabd. Mijn hond had mijn schoenen op gegeten, mijn remmen waren vastgevroren, het stoplicht was kapot. De smoes ‘ik ben niet te laat, maar te vroeg voor morgen’ van Rick Schrauw (12) is de beste smoes van allemaal, vindt wethouder van onderwijs Miriam Haagh. Een ‘positieve smoes’, zegt zij.

Lees het volledige artikel hier


ISK besteedt aandacht aan Dag van Leerplicht
Gemeente Noordoostpolder, gemeente Urk en de Internationale Schakelklas van het Zuyderzee Lyceum hebben samen aandacht besteed aan de dag van de leerplicht.
Deze feestelijke bijeenkomst, waarbij ook wethouder Hans Wijnants aanwezig was, vond plaats in het gebouw van de ISK aan de Nagelerweg 4 in Emmeloord

Op de ISK leren anderstalige kinderen de Nederlandse taal. Kinderen die nog onvoldoende Nederlands spreken kunnen gedurende het hele jaar voor een korte of langere periode instromen. Ze kunnen hier hun Nederlands verbeteren voordat ze doorstromen naar reguliere scholen zoals VMBO, HAVO / VWO of MBO. Naast het Nederlandse taalonderwijs krijgen de kinderen ook vakken als rekenen, engels, burgerschap, wiskunde, sport en muziek.

Wethouder Hans Wijnants van onderwijs onderstreept het belang van de leerplicht en de manier waarop de ISK andertalige kinderen begeleidt. Veel oud-leerlingen van de ISK hebben succes in het vervolgonderwijs.


Trofee voor klas Topmavo op Dag van de Leerplicht
Als gevolg van een val van een paard werd de eerste leerplichtwet in 1900 aangenomen. Doordat één van de tegenstanders kort voor de stemming van zijn paard viel en daardoor verstek moest laten gaan, kregen de voorstanders met 50 tegen 49 stemmen gelijk.

Op Dag van de Leerplicht staan we nu, 118 jaar later, nog steeds stil bij het recht op onderwijs. Op de vestiging Topmavo van de CSG Groene Hart werd de Dag van de Leerplicht extra goed gevierd. Klas 1H had het afgelopen jaar het minste verzuim van de school en kreeg daarom van wethouder Han de Jager een wisseltrofee.

De wethouder vertelde de brugklassers over het belang van (het recht op) onderwijs. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door hier tijdens Dag van de Leerplicht aandacht voor te vragen, moet schooluitval afnemen. Het bezoek eindigde met het spelen van de Leerplichtquiz, waar de scholieren konden laten zien hoeveel ze wisten over leerplicht.


Oldambt staat stil bij de Dag van de Leerplicht
De gemeente Oldambt stond donderdag stil bij de Dag van de Leerplicht door een ontbijt te organiseren voor leerlingen tussen de 12 en de 18 jaar. Wethouder Bard Boon opende het ontbijt. Hij sprak met de leerlingen over het recht op onderwijs en de leerplicht in Nederland.

Het doel van de Dag van de Leerplicht is om de leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door tijdens de Dag van de Leerplicht meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren om door te zetten, wil de gemeente schooluitval terugdringen.

In het zonnetje gezet
Wethouder Boon zette de leerlingen die aanwezig waren bij het ontbijt in het zonnetje: “De leerlingen die deelnamen aan het ontbijt waren door hun school geselecteerd, omdat ze het verdienden om in het zonnetje gezet te worden. De aanwezige leerlingen maakten goed gebruik van hun recht om te leren en dat mag ook wel eens gezegd worden. Het was een leuke en geslaagde ochtend.”


Scholen in het zonnetje gezet tijdens Dag van De Leerplicht
Wethouder Bert Jongen heeft op 15 maart vier Maastrichtse basisscholen in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Leerplicht. Net als alle andere scholen hebben deze vier scholen te maken met leerplichtverzuim, maar steken ze veel energie in het voorkomen van erger. Scholieren worden gestimuleerd om de basisschool af te ronden en een goede keuze te maken voor het vervolgonderwijs. Uit handen van de wethouder en een leerplichtambtenaar ontvingen scholieren uit groep 5, 6 en 7 daarom een gezonde traktatie en een tegoedbon voor een workshop naar keuze bij Kunsteducatie Kumulus.

Lees het volledige artikel hier


Dag van de leerplicht ‘samenwerken en maatwerk’
Op 15 maart was het de landelijke ‘Dag van de Leerplicht’. Wethouder Elly Konijn (D66) noemt het liever ‘De dag van het Leerrecht’. Zij bezocht die dag samen met de leerplichtambtenaren van de gemeente, het Van der Meij College in Alkmaar. Doel van het bezoek was om in het kader van passend onderwijs kennis te maken met de visie en zorgstructuur op het Van der Meij College.

Lees het volledige artikel hier


Dag van de leerplicht in teken van social media
Op donderdag 15 maart vanaf 9.15 uur houdt de gemeente Haarlemmermeer in het raadhuis het jaarlijkse event ‘De Dag van de Leerplicht’. Dit jaar staat die in het teken van social media. Tijdens het event spreken jongeren over social media en de gevolgen daarvan voor hun leerprestaties. Twee HBO-stagiairs bij de gemeente hebben dit onderwerp opgepakt met #7daysofflineafter7: geen social media meer na 7 uur ‘s avonds, om zo een nieuwe balans te vinden in het gebruik van de hedendaagse communicatie. Het event wordt geopend door wethouder Nederstigt en om 11 uur afgesloten met een optreden van rapper Zefanio.


Acties in Gemeente Kapelle
De bijna 1.300 verzuimmeldingen in het onderwijs moeten drastisch dalen, vinden de consulenten van RBL (Regionaal Bureau Leerlingzaken). Daarom trekken ze donderdag 15 maart, tijdens de Dag van de Leerplicht, de Oosterschelderegio in en gaan het gesprek aan met docenten en mentoren.

Lees hier het volledige artikel


Acties in Gemeente Nederweert
Donderdag 15 maart zullen vmbo-leerlingen van het Bravo College, Het Kwadrant, Philips van Horne en het Citaverde in gesprek gaan met het lokale bedrijfsleven tijdens Weert On Stage. Want verliefd worden op een vak doe je immers niet via een flyer! Op het beroepenfeest Weert On Stage zullen leerlingen in gesprek gaan met hun droomberoepen.

Lees hier het volledige artikel


DDFK viert recht om te leren met zorgcoördinatoren voortgezet onderwijs
Op 15 maart zetten de DDFK-gemeenten tijdens de Dag van de Leerplicht de deuren van het gemeentehuis in Damwâld open voor de zorgcoördinatoren uit het voortgezet onderwijs. Er is een interessant en interactief programma opgesteld in samenwerking met GGD Fryslân en Praktijk Buitenpost.

Wethouder Gerben Wiersma verzorgt een korte bijdrage namens de colleges van de vier gemeenten. Praktijk Buitenpost neemt de aanwezigen mee in de psychische problematiek die zij tegenkomen bij leerlingen in het voortgezet onderwijs. GGD Fryslân geeft informatie over de begeleiding tijdens ziekteverzuim. Tijdens en na de lezingen kunnen aanwezigen in gesprek gaan met elkaar en met Praktijk Buitenpost en de GGD.

De middag wordt georganiseerd door de leerplichtambtenaren van de DDFK-gemeenten. Zij blijven graag persoonlijk in contact met de scholen voor primair en voortgezet onderwijs in de gemeenten en zien grote meerwaarde in het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen in het onderwijsveld. In 2017 stond de Dag van de Leerplicht voor hen in het teken van een persoonlijk bezoek aan alle scholen voor primair onderwijs.


Leskoffers in gemeenten Emmen en Coevorden
De Leerplichtambtenaren van de gemeenten Emmen en Coevorden hebben in het kader van de Dag van de Leerplicht een leskoffer ontwikkeld. De leskoffer heeft als thema “leerplicht” en is gemaakt voor groep 8 van de basisschool.
Op de Dag van de Leerplicht zijn er op diverse scholen (alle besturen hebben in ieder geval één koffer ontvangen) leskoffers uitgedeeld. De intentie is dat de leskoffers rouleren op de scholen.

Smoesjesles maakt Klundertse scholieren bewust van hun leerplicht
“Mijn hamster is jarig”, “Ik ben te laat omdat ik mijn neus moest zoeken, die zat verstopt” en “Sorry dat ik niet naar uw les kan komen meneer, maar ik ben gisteren naar de dokter geweest en die zei dat ik allergisch voor uw lessen blijk te zijn”. Aan smoesjes geen gebrek bij de achtstegroepers van basisschool Het Bastion in Klundert.

Lees het volledige artikel hier


Prijs voor leerlingen Vierbeek college tijdens Dag van de Leerplicht
Het Vierbeekcollege heeft de afgelopen maand een aantal klassen hun eigen verzuim laten bijhouden. De klas met het minste verzuim kon daarbij een prijs winnen. Tijdens de jaarlijkse Dag van de leerplicht overhandigde de wethouder Jasper Verstand aan klas 4B, de winnende klas, de wisselbeker voor minst verzuimende en meest kansrijke klas.

Lees het volledige artikel hier


Taart voor leerlingen tijdens de ‘Dag van de Leerplicht’
Vandaag was het de ‘Dag van de Leerplicht.’ Ook in Nieuwegein werd deze dag stilgestaan bij het recht op onderwijs. Het doel is om de leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door tijdens de Dag van de Leerplicht meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, willen we uiteindelijk schooluitval terugdringen.

Lees het volledige artikel met video hier


Zorgcoördinatoren uit voortgezet onderwijs komen bijeen op Dag van de Leerplicht
Op 15 maart zetten de DDFK-gemeenten tijdens de Dag van de Leerplicht de deuren van het gemeentehuis in Damwâld open voor de zorgcoördinatoren uit het voortgezet onderwijs. In samenwerking met GGD Fryslân en Praktijk Buitenpost is er een interessant en interactief programma opgesteld.

Lees het volledige artikel hier


Wethouder en leerplichtambtenaren naar Van der Meij College
Ieder jaar is er een Dag van de Leerplicht, of zoals wethouder onderwijs Elly Konijn het liever stelt; een Dag van het Leerrecht. Samen met de leerplichtambtenaren uit de regio wordt dan een school bezocht om met bijvoorbeeld docenten en leerlingen in gesprek te gaan.

Donderdagochtend was het Van der Meij College aan de beurt. Na ontvangst met de onvermijdelijke koffie kreeg de ‘leerplichtdelegatie’ een presentatie over de school en de specifieke uitdagingen waar het Van der Meij College mee te maken heeft.

Dat leidde uiteraard tot de nodige vragen en uitwisseling van informatie. De strenge, bestraffende  leerplichtambtenaar van weleer bestaat namelijk al lang niet meer. De moderne variant probeert juist in samenwerking met ouders en school dreigende uitval op een positieve manier te keren. Na een uitvoerige rondleiding werd tijd uitgetrokken om met enkele leerlingen in gesprek te gaan.

Bekijk de video hier


Enthousiasme in Rotterdam
Ook Rotterdam is enthousiast, om er ook dit jaar weer een geslaagde Dag van de Leerplicht van te maken! Soufiane Touzani (van het populaire RTL programma ‘Tiki taka Touzani’)  maakte in opdracht van leerplicht een filmpje van 10 minuten. Dit filmpje beleeft haar première op de dag van de leerplicht en wordt in het VO en MBO, getoond.

Verder gaan ze de klassen in met een leerplicht quiz die ze interactief hebben gemaakt met Kahoot.
Kunnen de leerlingen eens een keer geoorloofd met hun mobiel in de hand zitten tijdens de les! En natuurlijk is er een prijs voor elke winnaar!

Ook in het MBO gaan ze de klassen in met ‘rolmodellen’.  Dit zijn jongeren met hun eigen unieke verhaal. Jongeren die aanvankelijk t.g.v. diverse problematieken uit het schoolsysteem vielen, of daar later toch in terugkeerden en diploma succesvol hun behaalden. (meer info: info@metamorfosethemovement.nl en  http://www.metamorfosethemovement.nl/execution.html).
De dag wordt afgesloten met een activiteit voor alle leerplichtambtenaren zelf. Peter Mol verzorgt een lezing over ‘passend onderwijzen’. Zo wordt iedereen wijzer!


Dag van de Leerplicht voor Noordenveld en Westerkwartier
Dinsdag 13 maart organiseren het onderwijs in het Westerkwartier en Noordenveld, de gemeenten in het Westerkwartier, de gemeente Noordenveld en het Leerplichtbureau BLOK Westerkwartier dit jaar gezamenlijk de Dag van de Leerplicht. Deze dag staat in het teken van actualiteiten en kennisoverdracht.

Lees het volledige artikel hier


Samenwerking en maatwerk beschermen het Recht op Onderwijs
De landelijke Dag van de Leerplicht wordt gehouden op donderdag 15 maart. Het thema is dit jaar ‘Samenwerking en maatwerk beschermen het recht op onderwijs’. Ieder jaar wordt ook in Weert extra aandacht gevraagd voor het recht op onderwijs en het belang van het behalen van een startkwalificatie door jongeren. Dit jaar valt dit samen met Weert on Stage, het Beroepenfeest voor vmbo-leerlingen.

Lees het volledige artikel hier


Heel West-Brabant doet mee!

In de regio West-Brabant bezoeken collega’s diverse basisscholen op de Dag van de Leerplicht. Bij leerlingen van groep 8 wordt een “smoesjesles” verzorgd. Er wordt gesproken over te laat komen op school en over het belang van op tijd komen en aan afspraken houden. Ook wordt er gesproken over de verschillen van onderwijs op het basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs. Belang van leerrecht en leerplicht. Uit de regio gaan verschillende wethouders met deze collega’s van RBL op pad.

In de middag gaat de wethouder van Breda lunchen met jongeren die het traject Dynamo make you’re move volgen en de trajectbegeleider en coördinator van dit traject. Ze gaat in gesprek met de jongeren. Hoe kijken de jongeren naar dit traject, waarbij ze uitgedaagd worden om te kijken waar hun kwaliteiten? Daarnaast gaat de wethouder van Breda naar een voortgezet onderwijslocatie waarbij zij een gastles bijwoont. Het onderwerp daar is: “Hoe krijgen we meer mannelijke leerkrachten in het onderwijs?”.

Iedereen vanuit het RBL West-Brabant neemt deel aan de activiteiten van deze dag!


Gelukwensen van de wethouder

In Lelystad brengt de wethouder de examen kandidaten van het VMBO op een van de middelbare scholen een gelukskoekje. De gelukskoekjes komen met een kaart. Op de kaart staat een bijzonder bericht “Maak gebruik van je toelatingsrecht: meld je aan op het MBO vóór 1 april!”

Op deze manier wil de gemeente Lelystad de examenleerlingen én een hart onder de riem steken voor hun examen én ze nogmaals bewust maken van het toelatingsrecht, om ze aan te sporen zich in te schrijven voor 1 april op een vervolgopleiding.


Levendig debat tijdens Dag van de Leerplicht 

Oldenzaalse scholieren gingen tijdens de Dag van de Leerplicht 2017 in discussie met wethouders uit Noordoost-Twente.  Tijdens de Dag van de Leerplicht wordt stilgestaan bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Lees het volledige artikel hier. 


Schaatsen met de wethouder

Op vrijdag 17 maart gingen een aantal leerlingen van de zeven scholen voor voortgezet onderwijs in Nissewaard in het kader van de ‘Dag van de Leerplicht’ met Kees Dijkman, wethouder onderwijs, een ochtend schaatsen op de ijsbaan van Winterland in Spijkenisse. Het ging om leerlingen die zelden of nooit te laat komen en nooit spijbelen.

Positieve invulling
Jaarlijks wordt door Ingrado, de vereniging van Leerplichtambtenaren, het initiatief genomen tot het vieren van de ‘Dag van de Leerplicht’. De dag krijgt in Nissewaard een positieve invulling, omdat de wethouder van elke middelbare school maximaal tien leerlingen, die dit schooljaar nog nooit te laat op school zijn gekomen en niet hebben gespijbeld, wilde trakteren op een ochtend schaatsen op de ijsbaan Winterland in het centrum van Spijkenisse. Dit natuurlijk met daarbij een passend hapje en drankje voor iedere deelnemer.

Complimentje
Dankzij de inzet van leerlingen en scholen gaat het met 95 procent van de leerlingen prima. Die leerlingen komen nooit met een leerplichtambtenaar in aanraking en behalen dankzij het prima onderwijs dat op de scholen in Nissewaard wordt gegeven hun startkwalificatie. Daarom heeft de wethouder de scholen gevraagd op zoek te gaan naar tien leerlingen die daarvoor een complimentje verdienen. Dat ontvingen zij van de mee schaatsende wethouder die deze succesvolle leerlingen daarmee graag op glad ijs in het zonnetje zette.

De leerlingen kwamen om 10.00 uur bij de schaatsbaan aan en werden om 10.10 uur welkom geheten door wethouder Dijkman. Daarna was de ijsvloer tot 12.00 uur voor de leerlingen die tussendoor ook nog een versnapering kregen.

Bekijk hier het filmpje.


Gemeente Utrecht voor de klas

Dit jaar heeft gemeente Utrecht twee activiteiten! Tijdens de Dag van de Leerplicht willen we een indruk krijgen van de aan- of afwezigheid van leerlingen op een doorsnee dag van de Utrechtse basisscholen. Daarnaast gaan leerplichtambtenaren samen met collega’s van o.a. Maatschappelijke Ontwikkeling lesgeven bij 6 middelbare schoolklassen en bij 7 mbo klassen.

In de ochtend bellen we alle basisscholen voor de verzuimcijfers. We vragen naar het aantal aanwezige leerlingen en leerlingen met ongeoorloofd verzuim, ziekteverzuim of bijzonder verlof. Vervolgens tellen we de getallen bij elkaar op. Dit koppelen we later terug naar de scholen.

De dertien klassen krijgen een samengesteld lesprogramma met het thema: leerplicht en je toekomst! Wat is leerplicht? Hoe is dat ontstaan? En wat kan leerplicht voor je toekomst betekenen? Met spellen, een stukje geschiedenis en filmpjes over competenties en toekomstdromen gaan we met deze klassen aan de slag.


Dag van de leerplicht in Pijnacker-Nootdorp

Bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp willen wij van de Dag van de Leerplicht een leuke en leerzame dag maken. De afgelopen jaren  hebben wij hele mooie brieven ontvangen met als thema ‘brief aan de koning’ of moodboards over  het voorkomen van – en oplossingen bij pesten,  gedebatteerd  over leerplicht en schoolse stellingen, petje-op-en-af vragen te hebben beantwoord in onze raadzaal met basisonderwijs- en voorstelonderwijs leerlingen. Wij gaan nu voor het tweede jaar met een groep leerlingen uit de gemeente naar het theater!!

De voorstelling wordt geopend door onze wethouder van onderwijs José van Egmond en uitgenodigd zijn de mavo 3 leerlingen van Stanislascollege Pijnacker.
Het volledig geïmproviseerde voorstelling van Impro4u, gaat met de door ons opgegeven thema met de jongeren aan de slag om er een mooie voorstelling van te maken. Wat vinden zij? Moet je werken voor je zakgeld of hoor je het te krijgen van ouders? Hoe maak je een keuze voor je volgende opleiding en hoe ga je het doorstaan. Hoe laat moet het eerste lesuur starten?

Het verhaal zal door de input van de zaal worden afgemaakt en enkele leerlingen zullen een (bij)rol vertolken. Edwin van Koeverden acteur en eigenaar bij Impro4u (www.impro4u.nl) en zelf ook casemanager voortijdig schoolverlaten, gaat ons en de jongeren helpen om stil te staan bij De dag van Leerplicht 2017!


Wethouder onderwijs gemeente Bergen op Zoom bezoekt een MBO-school
Op donderdag 16 maart 2017 is de Dag van de Leerplicht. Op deze dag staan we landelijk stil bij het recht op onderwijs. Dit jaar doen wij het door een bezoek aan een MBO-school te brengen door de wethouder onderwijs van de gemeente Bergen op Zoom vergezeld door de leerplichtambtenaar. Tijdens het bezoek willen we de leerplicht onder de aandacht brengen, maar ook het belang van het halen van de startkwalificatie benadrukken.

We trappen af met een filmpje dat is gemaakt op een MBO in Rotterdam. Vervolgens doen we een quiz met de jongeren. Aan de hand van de reacties kan de wethouder samen met de leerplichtambtenaar het gesprek aangaan met de jongeren.

De quiz gaat als volgt:
• Iedereen (of per groepje) krijgt drie stembordjes met daarop de letters A, B en C.
• Wij stellen steeds een vraag. De jongeren houden het bordje omhoog met (de letter van) het antwoord waarvan zij denken dat juist is.
• Daarna geven wij het juiste antwoord en kan de wethouder op basis van een geschreven verhaal over leerplicht samen met de leerplichtambtenaar het gesprek aangaan met de jongeren.

De multiple choice vragen (10 stuks) hebben betrekking op leerplicht en het werk van de leerplichtambtenaar.

Hierna houdt de wethouder een verhaal over leerplicht en kwalificatieplicht als recapitulatie van de vragen en krijgen de leerlingen een kleine attentie (een USB-stick) als herinnering van de dag van de leerplicht 2017.


Gemeente Den Helder organiseert een Leerplicht-quiz

Den Helder- De leerlingen van de entree-opleiding van het ROC in Den Helder doen dinsdag 14 maart mee aan de Leerplicht Quiz. De gemeente heeft die georganiseerd om extra aandacht te geven aan de Dag van de Leerplicht op 16 maart.
Lees het volledige artikel hier


Leraren in het zonnetje gezet
Alsmeer- Op de nationale Dag van de Leerplicht, 17 maart 2016, is het in Aalsmeer traditie om de leerkrachten als dank voor hun inzet te trakteren. In het kader van JOGG( Jongeren op Gezond Gewicht) kregen de leerkrachten dit maal een gezonde traktatie.


Aldrik Dijkstra bezoekt OBS Willespoort op Dag van de Leerplicht
Wethouder Aldrik Dijkstra bezocht donderdag 17 maart samen met leerplichtambtenaren de Openbare Basisschool Willespoort in Wilnis. Aanleiding voor het bezoek is de jaarlijkse nationale Dag van de Leerplicht. Met een leuke quiz werd de kennis van de leerlingen van groep 8 getoetst over hun rechten en plichten op goed onderwijs.
Lees het volledige artikel hier


De beste rapper van Houten
Op het Wellant vmbo in Houten hebben de leerplichtambtenaar en de wethouder een rap-workshop geregeld, voor een 2e jaars groep. De wethouder heeft eerst een leerplicht voorlichting gegeven over het ontstaan van de leerplicht, het doel van de leerplicht en de sancties van de leerplicht. Daarna is er een korte rap-workshop gegeven door een talentvolle jongere/ rapper uit Houten. Na de Workshop zijn de leerlingen in groepjes uit een gegaan en moesten zelf een rap over leerplicht maken. Vervolgens moesten zij deze voordragen aan een jury, bestaande uit de rapper, wethouder en een jongerenwerker. De groep met de beste rap kreeg een prijs.


De Tjalk wint strijd om minste schoolverzuim
Lelystad – de Lelystadse basisscholen De Tjalk en Driestromenland streden donderdag, op de landelijke Dag van de Leerplicht, met elkaar om het minste schoolverzuim. Groep 8b van De Tjalk won deze battle.
Lees het volledige artikel hier


Landelijke Dag van de Leerplicht op PvH
De landelijke Dag van de Leerplicht wordt dit jaar gehouden op donderdag 17 maart. Ook Weert blijft extra aandacht vragen voor het recht op onderwijs en het belang van het behalen van een startkwalificatie door jongeren. Op scholengemeenschap Philips van Horne vindt tussen 13:00 en 15:00 uur een interactief spel plaats om leerlingen aan het denken te zetten over het belang van onderwijs.
Lees het volledige artikel hier


Taart voor groep 8 op de Dag van de Leerplicht
NIEUW-VOSSEMEER – Wethouder Cors Zijlmans van gemeente Steenbergen bracht op de Dag van de Leerplicht twee bezoeken aan basisscholen om er les te geven, waaronder Merijntje in Nieuw-Vossemeer. Op deze dag wordt stil gestaan bij het recht op onderwijs.


Leerplichtambtenaren brengen extra bezoekjes aan Utrechtse scholen
PROVINCIE UTRECHT – Veel scholen in onze regio hebben donderdag bezoek gehad van de leerplichtambtenaar. Dit keer ging het om aangekondigde bezoekjes vanwege de Dag van de Leerplicht.
Lees het volledige artikel hier


Oranje-Nassauschool wint wedstrijd rond ‘Dag van de leerplicht’
NIJKERK -Donderdag 17 maart was de Dag van de Leerplicht. Om het recht om naar school te vieren, konden alle basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 in de gemeente Nijkerk meedoen met een wedstrijd, uitgezet door de gemeente. Groep 7 van de Oranje Nassauschool (eerste video) won.
Lees het volledige artikel hier


Geslaagde dag van de Leerplicht in Den Haag
In Den Haag stond dit jaar tijdens de Dag van de Leerplicht de Overstap centraal. Alle vmbo-scholen en hun vmbo-eindexamenkandidaten hebben deze week een brief ontvangen van de gemeente over het belang van een goede overstap naar vervolgonderwijs. Met het project de Overstap worden, in samenwerking met alle vmbo-scholen en met name de decanen, alle jongeren die wat extra hulp nodig hebben in beeld gebracht en actief begeleid zodat ze daadwerkelijk doorstromen. Op de dag van de leerplicht is aan de hand van een theatervoorstelling op twee scholen, Hofstadmavo en Heldringvmbo, aan de eindexamenkandidaten op ludieke wijze middels een improvisatietheather duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat ze verder leren en een startkwalificatie gaan halen. Ook de wethouder, mevrouw van Engelshoven, heeft op één van deze scholen de leerlingen opgeroepen zich in te schrijven voor een vervolgopleiding. De ambitie van Den Haag is dat alle circa 3.000 jongeren na de zomer enthousiast beginnen met een vervolgopleiding. Iedere jongere die uitvalt is er één teveel.

Klik hier voor meer informatie


Taart op Dag van de Leerplicht
Op donderdag 17 maart 2016 is het de Dag van de Leerplicht. Op deze dag vragen we aandacht voor het belang van naar school gaan en het behalen van een diploma. Wethouder Eric Logister ging op pad met de leerplichtambtenaren. Hij verraste klas M1D van het Van Maerlant College met een taart. Deze klas had het minste verzuim en dat mag gevierd worden.
Lees het volledige artikel hier


Ontbijtje voor de klas met de minste spijbelaars
Rijswijk – Rijswijk heeft het schoolverzuim aardig onder controle. Dat is geen reden om te verslappen maar wel om een feestje te vieren. Wethouder Nicole Dierdorp maakte vanmorgen het ontbijt klaar voor de brugklas 1m2 van het Rijswijks Lyceum aan de Karmozijnstraat 2 met het minste verzuim. Bijna de helft van de klas is nog nooit te laat gekomen en er zijn geen spijbelaars!
Lees het volledige artikel hier


Leerlingen Nordwin College quizzen over leerplicht
Leerlingen die spijbelen van school worden niet altijd betrapt, want er is eigenlijk geen goed systeem bij de scholen om dit te controleren. Vooral onder kinderen waar het thuis niet zo goed gaat of die psychische problemen hebben, is het verzuim hoog, zeggen leerplichtambtenaren. De gemeente Leeuwarden grijpt de Dag van de Leerplicht aan om het probleem beter op de kaart te zetten.
Lees het volledige artikel hier


Kelseys tekeningen pronken op taxibusjes leerlingenvervoer
Vergeet de kinderen op het speciaal onderwijs niet op de dag van de leerplicht! Dat is de boodschap van de gemeente Utrecht en vervoersbedrijf Connexxion.
Bekijk het item hier


Klas B1D van Sint-Janslyceum Den Bosch is altijd present
DEN BOSCH -Klas 1B van het Sint-Janslyceum, een uit 26 leerlingen bestaande brugklas voor atheneum en gymnasium, kent een extreem hoog aanwezigheidspercentage van 99,8 procent. Zij werden donderdag beloond met een taart op de dag van de leerplicht.


Smoesjes op Hanze College in Oosterhout: ‘Spijbelen begint bij te laat zijn
OOSTERHOUT – ‘De brug stond open’. Of: ‘mijn fietsband was lek’. Scholieren komen dagelijks met smoesjes om onder een te laat-brief uit te komen. Op het Hanze College in Oosterhout mochten brugklassers donderdag, op de Dag van de Leerplicht, hun creativiteit loslaten op mogelijke smoesjes. “De Dag van de Leerplicht is er vooral om scholieren te laten zien dat leren een recht is, in plaats van een plicht”, legt leerplichtambtenaar Lian Koot uit.
Lees het volledige artikel hier

Sancta Maria krijgt bezoek van wethouder en leerplichtambtenaar 
BERGEN OP ZOOM – Voor groep acht van basisschool Sancta Maria aan de Kloosterstraat stonden 17 maart, tijdens de eerste les van de nieuwe schooldag, twee speciale gastdocenten voor de klas.
Lees het volledige artikel hier


Aldrik Dijkstra bezoekt OBS Willespoort op Dag van de Leerplicht
Wethouder Aldrik Dijkstra bezocht donderdag 17 maart samen met leerplichtambtenaren de Openbare Basisschool Willespoort in Wilnis. Aanleiding voor het bezoek is de jaarlijkse nationale Dag van de Leerplicht.
Lees het volledige artikel hier


Dag van de Leerplicht
NIEUWEGEIN – Klas NX1A van het Oosterlicht College ontving donderdag 17 maart een taart uit handen van onderwijswethouder Peter Snoeren.
Lees het volledige artikel hier


Welke klas heeft het minste schoolverzuim?
In de gemeente Rijswijk hebben wij een ontzettend leuke actie tijdens de Dag van de Leerplicht. Op het Rijswijks Lyceum gaan wij de brugklas met het minste verzuim van dit schooljaar een uitgebreid ontbijt aanbieden. Wethouder Onderwijs spreekt de klas toe en zet hen in het zonnetje! Dat wordt een mooie ochtend!


De dag van de leerplicht….maar dan anders…
Onder het motto “leren maar dan anders”, leggen we nu de aandacht op het bij elkaar brengen van soorten onderwijs, door het organiseren van een leuke avond voor en door jongeren.

“Alles Chill”, staat op de kaartjes welke uitgedeeld gaan worden op de VO en praktijk scholen op 17 maart “de dag van de leerplicht”, door drie mystery guest’s. Zij gaan op diverse scholen een act doen in de vorm van dans en muziek. De act zal een voorbode zijn voor het grote feest welke gehouden zal worden op 21 april voor leerlingen van het VO en praktijkonderwijs in Dokkum.

Wat gaat er op 21 april gebeuren: In samenwerking met de leerplichtambtenaar, theater SENSE, docenten, leerlingen, jongerenwerker, dj’s, rap e.d., zal deze avond gevuld worden met act’s, zang en dans voor en door jongeren. Het doel is om alle jongeren bij elkaar te brengen van het VO onderwijs en praktijkonderwijs en op deze wijze kennis met elkaar te laten maken… (Leerplicht zal enigszins als rode draad fungeren op deze avond). Nu eens niet het brengen van een bezoek aan scholen of het geven van een interview, maar op een positieve manier leerplicht onder de aandacht brengen opdat samenwerking ook een kans van slagen heeft in het onderwijsgebeuren voor en door jongeren van diverse soorten onderwijs, leek ons zo’n gek idee nog niet!


De mentor centraal!
Dit jaar stelt de gemeente Purmerend de mentor centraal. Het is ons opgevallen dat het signaleren van verzuim/te laat komen of een onregelmatige schoolgang wegens ziekte, valt of staat met de opmerkzaamheid van de mentor en wat hij of zij er mee doet. Afwezigheid registreren, melden, ouders bellen, leerlingen spreken… enzovoorts. Hoe regelt en pakt de mentor dit aan? Daarom heeft de afdeling leerplicht van de gemeente Purmerend een paar korte vragen gesteld aan de mentor over dit onderwerp via een enquête. Uit deze enquête kwam interessante informatie en ook nuttige tips. Met deze tips gaan wij aan de slag. Op de Dag van de Leerplicht trakteren wij de mentoren op taart en geven wij een terugkoppeling van de enquête.


Fijn dat je er bent!
In Rivierenland wordt al jaren nauw samengewerkt tussen gemeenten (leerplicht en RMC) en ROC Rivor als het gaat om de aanpak van verzuimende leerlingen. De Dag van de Leerplicht staat dit jaar dan ook in het teken van ‘Verzuim, we missen je!’. Alleen pakken we het bij de Dag van de Leerplicht omgekeerd aan. De rode loper gaat uit voor de leerlingen van het ROC en iedereen die wél (op tijd) aanwezig is, wordt extra in het zonnetje gezet met een lekkernij en een leuke gadget. Vanaf 8.00 u staan de leerplichtambtenaren, RMC-trajectbegeleiders en medewerkers van het ROC bij de deur om iedereen op deze speciale manier welkom te heten. Ook de wethouder van contactgemeente Tiel en het college van Bestuur van het ROC zijn van de partij. En natuurlijk valt ook op als leerlingen er niet zijn. Die worden na het eerste lesuur benaderd om ze te vertellen dat ze gemist worden.


 

Top