Home / Nieuws / Terugblik op #dDvdL2019: een debat, RMC- manifest, een publicatie over ‘thuiszitters in de regio’ en veel acties in het land

Terugblik op #dDvdL2019: een debat, RMC- manifest, een publicatie over ‘thuiszitters in de regio’ en veel acties in het land

Voor de Dag van de Leerplicht 2019 organiseerde Ingrado, branchevereniging voor leerplicht en RMC, een debat over de transitie van leerplicht naar leerrecht. Minister Arie Slob trapte het debat af.

Regelmatig is er kritiek op de Leerplichtwet. Die bestaat dit jaar 50 jaar en zou zijn verouderd. Zelf twijfelt Carry Roozemond, directeur- bestuurslid Ingrado ook wel eens. “Maar”, vraagt Roozemond hardop, “moeten we een wet veranderen om te gaan doen waar die eigenlijk voor bedoeld is? Want een wet veranderen kost minimaal twee jaar.” Daarom zoekt ze vandaag in het debat ook naar argumenten waarom we (en we is breder dan leerplichtambtenaren alleen) niet altijd doen wat we moeten doen, namelijk een kind het recht op ontwikkeling geven. Tijdens het debat werden er verschillende stellingen gesteld:

  • Het recht op onderwijs moet vanaf nu het recht op ontwikkeling heten;
  • De leerplichtambtenaar is dé casusregisseur onderwijs en zorg;
  • RMC gaat over alle jongeren tot 27 jaar.

Benieuwd naar de meningen in de zaal? Lees dan het hele artikel in de Ingrado nieuwsbrief.

Publicaties In gesprek over thuiszitters in de regio

Een maand geleden sprak Roozemond met minister Slob al over de thuiszitters. De belangrijkste punten uit gesprekken met betrokkenen zijn voor de Dag van de Leerplicht gebundeld in het boekje In gesprek over thuiszitters in de regio. Minister Slob mocht het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Belangrijk bij thuiszitters vindt de minister dat op de plekken waar men met elkaar afspraken moet maken, ook al zijn er soms vele partijen bij betrokken, een moment is waarop je zegt: ‘en zo gaan we het doen’. Uiteraard in nauwe verbondenheid met de mensen om wie het gaat. ‘Die moeten niet aan de zijlijn, maar in het midden staan’.

Ingrado app
Na het vraaggesprek met de minister heeft Ingrado nog een ‘cadeau’ voor de aanwezigen. In de afgelopen periode is er hard gewerkt aan de Ingrado app, een bewerking van het Dossier Leerplicht, Kwalificatieplicht en RMC, een boekje dat veel medewerkers leerplicht en RMC gebruiken. Het is een app geworden met nieuws, vraag & antwoord, nieuwsbrieven, de wettekst en de toelichting daarbij. De app is vanaf vandaag te downloaden in de App Store en bij Google Play.

RMC Manifest

Ellen de Wit, projectleider bij Ingrado, geeft aan de aanwezigen bij het debat het RMC manifest. De afgelopen anderhalf jaar sprak Ingrado met heel veel RMC medewerkers. Die benadrukten in de gesprekken dat zij nog veel meer mogelijkheden en kansen zien om

jongeren nog beter te begeleiden. Dat was voor Ingrado de aanleiding om de meest gehoorde kansen en wat er nodig is om die te realiseren, vast te leggen in een manifest. Het is een mooie agenda om het gesprek aan te gaan in je regio.

Aan het einde van het debat is Carry Roozemond in elk geval heel tevreden met de opbrengst. Volgens haar kan met wat hier vandaag is gezegd inhoud worden gegeven aan het manifest.

Acties van gemeenten met leerlingen, docenten en wethouders

Op 21 maart 2019 werd er gedurende de dag door heel het land aandacht besteed aan de Dag van de Leerplicht. Benieuwd welke acties er werden georganiseerd, wie de beste smoes had bedacht en wie er taart kreeg? Kijk dan bij onze pagina met een overzicht van de acties in 2019.

Top